WORLD AIR WAR HISTORY


 
  Turkey   Turkish Air Force • Türk Hava Kuvvetleri
Republic of Turkey (Türkiye Cumhuriyeti)

Turkish Air Force  •   •   •   •   •   •   • 
AF NEWS  •  AF HISTORY

2023 yılında ilk yerli savaş uçağı

2023 yılında ilk yerli savaş uçağı

ULUSLARARASI Hava ve Uzay Gücü Konferansı ICAP 2013 ilk kez İstanbul’da düzenlendi. Konferansın açılışında konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye’nin ilk yerli savaş uçağı tasarımının yıl sonunda tamamlanacağını belirterek, üzerinde çalışılan ön taslağı ilk kez kamuoyuyla paylaştı.

F-16'LARIN YERİNE

Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta Bayar, F-16 uçağının yerini almak üzere yeni bir savaş uçağının kavramsal tasarımını yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Bu proje geçen sene başladı. Şu anda ilk tasarım olgunlaşmaya başladı. Hedefimiz, bu sene sonuna kadar kavramsal tasarımı tamamlayıp, daha sonra savunma Sanayi İcra Komitemize bir proje teklif etmek. Bu proje teklifi, uçağın geliştirilmesi için olacak. Hedefimiz önümüzdeki 10 yıllık dönemde, yani Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında ilk uçuşunu yapacak bir uçak. Sonraki 10 yılda ise bunu kullanıma almak. Ön taslağını burada ilk kez gösterdik. Olgunlaşma süreci devam ediyor. Bu bir savaş uçağı. F-16'ların yerine geçecek. Tabi biliyorsunuz, biz F-35'te de konsorsiyum ortağıyız. burada iki uçağın rolleri farklı olacak. Biri teknik bir tabir ama, hava-yer rollerinde, biri hava-hava rollerinde olacak. Dolayısıyla bizim geliştireceğimiz uçak F-16'nın yerine geçecek bir hava-hava uçağı olacak. Bunlar birbirlerini tamamlayacak uçaklar olacak" diye konuştu.

TSK'NIN İSTİHBARAT İHTİYAÇLARI İÇİN KULLANILACAK

Bayar, Göktürk-2 Uydusu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kullanımına verildiği hatırlatılarak, TSK'nın uyduyu nasıl kullanacağı sorulunca, "Bunlar, dünyayı günde 14 kere gözlem uyduları. Bu uydular, fotoğraf çekiyorlar. TSK'nın istihbarat ihtiyaçları için kullanılacak. Dolayısıyla her geçişinde belli görevler veriliyor ve belli bölgelerden fotoğraf alması sağlanacak. Bu fotoğraflar da Hava Kuvvetlerimizin, Silahlı Kuvvetlerimizin harekat planlamasında kullanılacaklar. İlk görüntüler alınmaya başlandı" dedi.

ANKA'NIN MOTORUNUN GELİŞTİRİLMESİ HEDEFLER ARASINDA

İnsansız Hava Aracı Anka’nın bir sonraki versiyonunu geliştirmek için çalıştıklarını belirten Bayar, şöyle devam etti: “Anka, piston motorlu bir uçak. Belli bir irtifa ve taşıma gücü var. Türbin motoru demek aslında jet motoru. Çok daha yüksek irtifaya, sürate ve taşıma gücüne ulaşacak. Anka, 1.5 tonluk bir uçak. Bir sonraki aşamada 4 ton olacak. Taşıma gücü, yetenekleri, sensörleri ona göre çok daha gelişmiş olacak.” Savunma sanayinde, toplam ihale edilmiş projelerin tutarının 30 milyar dolara yaklaştığını, yarıdan fazlasının ise hava ve uzay gücüne yatırıldığını belirten Bayar, AR-GE yatırımlarının tutarının ise 1 milyar dolara yaklaştığını belirtti.

HAVA VE UZAY BELİRLEYİCİ GÜÇ

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, hava ve uzay gücünün, askeri alanda belirleyici ve sonuç alıcı güç konumuna geldiğini belirterek, şunları söyledi: “Hava ve uzay gücünü yönetenlerin gelecekte üzerinde duracağı hususların, entegre ağ yetenekleriyle karar ve icra süreçlerini süratle gerçekleştirmek, yapay zeka ile yüksek düzeyde otomasyonu sağlamak, harekat ve ilgi alanının tümünü kesintisiz olarak izleyebilmek, hatta gerektiğinde anında müdahale edebilmek, elektromanyetik spektrumun seçilmiş alanlarında görünmez olmak, özel operasyonlarda kullanılacak konsept silah ve sistemleri edinmek olacağını söylemek gerçekçi olacaktır.”

OBAMA’YLA İZLEMİŞTİ

Bin Ladin operasyonu gurur verici

KONFERANSA, ABD Başkanı Barack Obama ile Bin Ladin’in öldürüldüğü operasyonu Beyaz Saray’dan izleyen güvenlik ekibinden Tuğgeneral Marshall Brad Webb de katıldı. “Günümüz Özel Operasyonlarından Elde Edilen Tecrübeler ve Alınan Dersler” başlıklı bir sunum yapan Webb, operasyonla ilgili “Operasyon birçok birimin, özellikle de Savunma Bakanlığı’nın katkıları nedeniyle büyük bir başarıyla sonuçlandı. Çok gururluyum. Üstelik sadece Amerikan hükümeti olarak değil, bu başarılı operasyona müttefiklerimizle beraber imza attık” dedi.


Kaynak: Sefa ÖZKAYA /İSTANBUL – Hürriyet Gazetesi - 29 March 2013

Fotoğraf: Türk Hava Kuvvetleri ihtiyaçlarını karşılamaya ynelik olarak, 2023 Yılında yerli yapım savaş uçağı Türkiye semalarında olacak (Photo by files)


(29.03.2013)


 
EMPTY
EMPTY
Turkey AF
Scheme
EMPTY
 

 
  CONTINENTAL NEWS:

American Air Force News
African Air Force News
Asian Air Force News
European Air Force News
Middle Eastern AF News
Ocean Air Force News


• Turkey-Slovakia Close Air Support Cooperation

(13.10.2021)
NATO Advanced Air Controller Training Completed Successfully....>>

• 'Milli gemi savar füzesi ATMACA ile uçak gemisi bile batırabiliriz'

(26.06.2019)
Gemiden ateşlenen füze 250 km menzile ulaşabiliyor. ROKETSAN’ın bir yetkilisi ATMACA’nın gücünü anlatırken, “Bununla uçak gemisi bile batırabiliriz. Y...>>

• TSK'nın gücüne güç katan, A-400M 'Uçan kale' Türkiye'ye kazandıracak

(25.06.2019)
Türkiye, 5 ülke ile katılımcısı olduğu A400M Projesi kapsamında 8'inci uçağını teslim aldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik...>>

• TUSAŞ, Milli Muharip Uçağı (MMU) Paris Havacılık Fuarı'nda İlgi Odağı Oldu

(23.06.2019)
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ, Milli Muharip Uçağı’nın birebir/Mock-up modelini ilk kez Paris Havacılık Fuarı'nda sergiledi. Türk Ha...>>

• ABD, Türk Pilotların F-35 Eğitimini Askıya Alıyor

(9.06.2019)
ABD, ülkede F-35 savaş uçağı eğitimi alan Türk pilotlara yenilerin eklenmemesini kararlaştırdı....>>

• "Yorgun Savaşçı" Su-25’ler yapay zekayı ile "Süper Savaşçılara" dönüşüyor

(20.05.2019)
Ruslar eski model "yorgun savaşçı" eski Su-25’ler için geliştirdiği yapay zekayı (AI) hedefleme sistemi ile rakibi olan yüksek maliyetli yeni nesil Amerika...>>

 




       info@xairforces.net Webmaster: REFLX DESIGN - © 2011 xairforces / Aviation Society,