WORLD AIR WAR HISTORY


 
  Turkey   Turkish Air Force • Türk Hava Kuvvetleri
Republic of Turkey (Türkiye Cumhuriyeti)

Turkish Air Force  •   •   •   •   •   •   • 
AF NEWS  •  AF HISTORY

Türkiye’nin ilk hibrit zırhlısı HIZIR 4x4, IDEF’17’de sergilendi.

Türkiye’nin ilk hibrit zırhlısı HIZIR 4x4, IDEF’17’de sergilendi.

Aselsan ve Katmerciler ortak çalışmasıyla geliştirilen Türkiye’nin ilk hibrit konsept zırhlı aracı HIZIR, Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında sergilendi.

Katmerciler açıklamasına göre, Aselsan tarafından geliştirilen elektrikli motorun Katmerciler’in zırhlı muharebe aracı HIZIR’da kullanılmasıyla Türk savunma sanayisi ilk hibrit konsepti zırhlı aracına kavuştu. Altyapı sistemlerinde yurt dışına bağımlılığı azaltacak hibrit konsepti, yeni nesil araçların geliştirilmesinde büyük imkanlar sağlayacak, diğer araçlara da uygulanabilecek.

Milli savunma sanayisinin dışa bağımlılığının azaltılmasında büyük önem taşıyan bu yenilikle, Aselsan tarafından geliştirilen elektrikli motor, Katmerciler tarafından geliştirilen ve üretime hazır durumdaki HIZIR’a entegre edilecek. İki şirketin üzerinde çalıştığı proje, her iki şirketin standında aynı anda tanıtıldı.

Türk savunma sanayisinde segmentinin en güçlü muharebe aracı olan HIZIR, bu yenilikçi atılımla birlikte aynı zamanda sektörünün ilk hibrit aracı unvanını kazandı. HIZIR’la başlayan hibrit zırhlı araç konsepti, yeni zırhlı araç geliştirmede de çığır açacak bir yenilik oldu.

“Dışa bağımlılığı azaltacak”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, Aselsan gibi sektörde çok önemli yere sahip bir kuruluşla birlikte, milli savunma sanayisinde ufuk açacak bir projeye imza atmaktan mutluluk ve gurur duyduklarını kaydetti.

Hibrit araç konseptinin başarıyla hayata geçmesinin, yeni nesil araçların geliştirilmesi için büyük imkan sunacağını beliren Katmerci, şunları kaydetti:

“Savunma sektöründe yeniliklere ilgi duyan herkesi hibrit konseptini ve bu konseptle geliştirilecek ilk zırhlı araç olacak HIZIR’ı yerinde görmek üzere stantlarımıza davet ediyorum. HIZIR, yol ve performans testleri başarıyla tamamlanmış, üretime hazır, NATO standartlarında, balistik olarak güçlendirilmiş, mayına karşı yüksek korumalı, segmentinin en güçlü 4×4 taktik tekerlekli zırhlı muharebe aracı. Şimdi bu aracımıza, bir teknoloji üretim merkezi hüviyetindeki milli değerimiz Aselsan tarafından geliştirilen elektrikli motoru entegre ederek, karasal zırhlı araçlar alanında sektöre farklı bir boyut kazandıracağız.

Elektrikli motorun devreye girmesiyle araçlarda bazı parçalara gerek kalmaması ve daha küçük hacimli yakıt motorları kullanılabilmesi, daha küçük, manevra kabiliyeti daha yüksek, daha hızlı araç geliştirme imkanı sağlayacak. Bu araçlar, sadece yakıttan tasarruf sağlamakla kalmayacak, bir müdahale sırasında düşmana sessiz yaklaşma imkanı sunarak, zırhlıyı çok daha etkili ve vurucu bir güç haline getirecek. Aracımız savunma sanayisinde dışa bağımlılığı azaltacak.”


Katmerciler geniş savunma portföyünü sergiledi

Açıklamada verilen bilgilere göre, Katmerciler, Türkiye’nin ilk hibrit zırhlısı HIZIR’la birlikte, zırhlı personel taşıyıcı KHAN, ilk kez sergileyeceği zırhlı ambulansı ve NEFER zırh sistemiyle, 8’inci salondaki 807 nolu standında ziyaretçilerini ağırladı.

HIZIR, 2016 yılında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen bir tanıtımla sektörün ilgisine sunulmuş, büyük beğeni toplamıştı. Zırhlamada Türkiye için yenilikçi bir çözüm olan NEFER zırh sistemi de aynı tanıtımda boy göstermişti.

Katmerciler, ilk hibrit zırhlı aracın yanı sıra ilk kez IDEF Fuarında sergileyeceği 4×4 zırhlı ambulansıyla başka bir yeniliğe daha imza atmış olacak. Balistik korumalı zırhlı ambulans, yüksek riskli bölgeler için ulaşım, ilk yardım ve hastaların nakli amacıyla tasarlanıp geliştirildi.

HIZIR 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç

HIZIR 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç, kırsal ve kentsel alanlardaki yoğun çatışma koşullarında yüksek performans gösterecek şekilde optimize edilerek 9 personel kapasiteli olarak tasarlanmıştır. Araç yüksek balistik ve mayın koruma seviyesine sahiptir. Komuta kontrol aracı, KBRN aracı, silah taşıyıcı araç (çeşitli silah sistemlerinin kolay entegrasyonu), ambulans aracı, sınır güvenliği aracı, keşif aracı olarak çeşitli konfigürasyonlar için çok yönlü, düşük maliyetli ve kolay bakım sağlayan bir platform araç görevini ifa eder.

Araç Üstü Ekipman-Savunma Sanayi: İki Kulvarda Yürüyüş

1985 yılında kurulan Katmerciler, 30 yılı aşkın deneyimiyle Türkiye araç üstü ekipman sektörünün yenilikçi, öncü ve lider şirketi, Türk savunma sanayinin yeni gücüdür. Her iki kulvarda birden faaliyet göstermektedir.

Tümü kalite belgeli 30’a yakın farklı araç üstü ekipman üretimiyle sektörünün en geniş ürün gamına sahip olan şirketidir. Ürün yelpazesi içinde İtfaiye Araçları, Çevre Araçları, Taşıma Araçları, Savunma Sanayine Yönelik Araçlar, İnşaat Sektörüne Yönelik Araçlar ve Özel Ürünlerin tasarım ve üretimi yer almaktadır.

Savunma sanayine yönelik ilk adımını 2010 yılından itibaren üretimini gerçekleştirdiği toplumsal olaylara müdahale araçlarıyla (TOMA) atmıştır. Öncelikli olarak zırhlı tekerlekli araçlarla bu kulvarda yer almayı hedeflemektedir. TSK ve Emniyet kuvvetlerinin önemli ihtiyaçlarından olan, tamamen kendi Ar-Ge Merkezinde tasarlayıp geliştirdiği 4x4, balistik olarak güçlendirilmiş, mayına karşı yüksek korumalı, NATO standartlarında tekerlekli zırhlı araçlarıyla, sektörün yeni ve dinamik gücü ve çözüm ortağıdır.

Katmerciler’in savunma sektörüne yönelik geniş ürün portföyü içerisinde ayrıca, Toplumsal Olaylara Müdahale Araçlarıyla (TOMA), koruma kalkanı, uzaktan kumandalı zırhlı paletli ekskavatör, zırhlı kazıcı yükleyici iş makinesi, zırhlı otobüs, zırhlı damper, zırhlı lowbed treyler, zırhlı su tankeri ve zırhlı ADR’li tanker bulunuyor.


Kaynak: AA (Anadolu Ajansı) - 20 Mayıs 2017

Fotoğraf: IDEF'17 Fuarında Katmerciler ürünü HIZIR 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (Photo by Katmerciler)


(20.05.2017)


 
EMPTY
EMPTY
Turkey AF
Scheme
EMPTY
 

 
  CONTINENTAL NEWS:

American Air Force News
African Air Force News
Asian Air Force News
European Air Force News
Middle Eastern AF News
Ocean Air Force News


• Turkey-Slovakia Close Air Support Cooperation

(13.10.2021)
NATO Advanced Air Controller Training Completed Successfully....>>

• 'Milli gemi savar füzesi ATMACA ile uçak gemisi bile batırabiliriz'

(26.06.2019)
Gemiden ateşlenen füze 250 km menzile ulaşabiliyor. ROKETSAN’ın bir yetkilisi ATMACA’nın gücünü anlatırken, “Bununla uçak gemisi bile batırabiliriz. Y...>>

• TSK'nın gücüne güç katan, A-400M 'Uçan kale' Türkiye'ye kazandıracak

(25.06.2019)
Türkiye, 5 ülke ile katılımcısı olduğu A400M Projesi kapsamında 8'inci uçağını teslim aldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik...>>

• TUSAŞ, Milli Muharip Uçağı (MMU) Paris Havacılık Fuarı'nda İlgi Odağı Oldu

(23.06.2019)
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ, Milli Muharip Uçağı’nın birebir/Mock-up modelini ilk kez Paris Havacılık Fuarı'nda sergiledi. Türk Ha...>>

• ABD, Türk Pilotların F-35 Eğitimini Askıya Alıyor

(9.06.2019)
ABD, ülkede F-35 savaş uçağı eğitimi alan Türk pilotlara yenilerin eklenmemesini kararlaştırdı....>>

• "Yorgun Savaşçı" Su-25’ler yapay zekayı ile "Süper Savaşçılara" dönüşüyor

(20.05.2019)
Ruslar eski model "yorgun savaşçı" eski Su-25’ler için geliştirdiği yapay zekayı (AI) hedefleme sistemi ile rakibi olan yüksek maliyetli yeni nesil Amerika...>>

 




       info@xairforces.net Webmaster: REFLX DESIGN - © 2011 xairforces / Aviation Society,