OUR N E W   W E B   S I T E   "WORLD AIR FORCE NEWS"
 
  
 

WORLD AIR WAR HISTORY


 
  HOME > Turkish News >

Türk Hava Kurumu Üniversitesi Açıldı

Türk Hava Kurumu Üniversitesi Açıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uçak icat edildikten sonra hemen sonra Türklerin uçağı kullanmaya ve yapmayı başladığını vurgulayarak, "Dünyada kaç tane ülke var ki hava kuvvetleri 100.yılını doldurmuş olsun.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uçak icat edildikten sonra hemen sonra Türklerin uçağı kullanmaya ve yapmayı başladığını vurgulayarak, "Dünyada kaç tane ülke var ki hava kuvvetleri 100. yılını doldurmuş olsun. Türk Hava Kuvvetleri geçen sene 100. yılını kutladı. Dünyada çok azdır. 1910'lı yıllarda Osmanlı topraklarının birçok bölgesinde Şam'da Mısır'a Filistin'e tayyarecilerimizin şehit olduğunu görüyoruz. Araba yapmadan önce uçak yaptık" dedi.

Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Gül, havacılık ve uzay bilimleri alanında ihtisas üniversitesi kurulmasını 'Heyecan duymaya değer' olarak nitelendirerek, "Bu üniversiteyi Türk Hava Kurumu kurdu, kendisine yakışan da buydu" dedi.

Gül, Türk Hava Kurumu yetkililerin kendisine yaptığı ziyarette, uçak icat edildikten sonra hemen sonra Türklerin uçak kullanmayı ve yapmayı başladığını söylediğini hatırlatarak, "Dünyada kaç tane ülke var ki hava kuvvetleri 100. yılını doldurmuş olsun. Türk Hava Kuvvetleri geçen sene 100. yılını kutladı. Dünyada çok azdır. 1910'lu yıllarda Osmanlı topraklarının bir çok bölgesinde Şam'da Mısır'a Filistin'e tayyarecilerimizin şehit olduğunu görüyoruz. Araba yapmadan önce uçak yaptık" diye konuştu.

1925'te Tayyare Makinisti Mektebi kurulduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, 70 yıl önce Türk Hava Kurumu'nun Etimesgut tesislerinde tayyare yapılarak dışarı da satıldığına dikkat çekerek, "Türk Havacılık tarihi biraz hüzünlüdür. O dönemin nesli uçaklardan bahsediyoruz. Uçak sanayi hemen sektörü yakalayan sektörünün içine giren bir ülkeyiz. Bütün emeği geçenlerin Nuri Demirbağ, Hürkuş, Mühendis Selahattin Bey bunları rahmetli yadetmek lazım. 1950'den sonra maalesef tüm bunlara son verdiğimiz malumdur" şeklinde konuştu.

1925 yılında Atatürk'ün büyük bir vizyonu ile Türk Hava Kurumu'nun kurulduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

"Büyük bir vizyonla 'İstikbal göklerdedir' diyor. Bugün söylense ufku görerek söylenmiş bir söz olarak düşünülebilir ama neredeyse 100 yıl kadar önce ifade edilmesi, bunu gerçekleştirmek için Hava Kurumu'na misyonun verilmesi gerçekten çok takdir edici, kaybettiğimiz zamanı düşündüğümüzde hüzün verici. Ama hiç bir şey geç değil. 70 sene önce Türk Hava Kurumu uçak üretti sattı, geçte olsa bu vizyonunun Türk Hava Kurumu'nun sahip olması ve yeniden başlaması heyecan verici."

Üniversitenin kurulmasını Türkiye açısından gurur verici olduğunu kaydeden Gül, üniversitenin ihtisas üniversite olduğunu belirterek uçak yapımından, uçakların uçurulmasından, işletilmesinden sorumlu olacak insanların yetiştirecek bir üniversitenin olacağını anlattı. Cumhurbaşkanı Gül, burada artık mühendislerin yetiştireceğini vurgulayarak dünyanın en iyi üniversiteleriyle, en iyi işletmeleriyle işbirliği yapabilecek insanların yetişeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül şöyle devam etti:

"Türk Hava Kurumu tarafından kurulmasının çok büyük avantajları var, düşünün ki böyle bir üniversiteyi, sıfırdan kurma durumundan olmak zorunda kalınabilirdi. 80 tane uçağı olan, 20'si sıfır kilometredir. 4 tane hava alanı olan böyle bir kurumun misyonu üstlenmesinden daha tabi bir şey olamaz."

Kendisinin kurumdan istediğinin üniversiteyi kurmaları, biran an önce dünyanın en iyi havacılık üniversiteleriyle mukayese edebilecek bir seviyeye getirmeleri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Her türlü avantajlarınız var, her türlü imkanlarınız var, bu üniversitenin hep beraber arkasındayız. Bütün dünya filolularında görev yapabilecek, savunma saniyede görev alacak öğrenciler yetiştireceksiniz" şeklinde konuştu.

Üniversitenin Ankara'da kurulmasın önemine de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, savunma sanayinin tüm büyük kuruluşlarının Ankara'da olduğunu belirterek bu kurumlarla işbirliği yapılabileceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, böyle bir üniversitenin en büyük destecilerinden birinin de Türk Hava Kuvvetleri olduğunu işaret ederek, "Çünkü Türk Hava Kurumu ile hep işbirliği içinde olmuştur" dedi.

Açılış törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türk Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Türk Hava Kurumu üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Osman Yıldırım, Türk Hava kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile sayıda davetli katıldı.

Törende, motorlu yamaç paraşütü, radyo kontrollü model uçak, uçakla yangın söndürme gösterisi, paraşütle Türk bayrağı inişi gösterileri yer aldı. Paraşütle Türk bayrağını indiren Türk Hava Kurumu paraşüt eğitmeni bayrağı Cumhurbaşkanı Gül'e takdir etti. Cumhurbaşkanı Gül, gösterileri bir ara dürbünle takip etti.

Emeği geçenlere plaket takdim edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Gül, kurdeleyi keserek üniversitenin açılışını yaptı. Türk Kuşu pilot montu giyen Cumhurbaşkanı Gül, hangar alanındaki uçakları inceledi. Cumhurbaşkanı Gül, aralarında kendi isminin verili olduğu uçağında da olduğu bazı uçakların pilot kabinine girerek inceledi.


Kaynak: İhlas Haber Ajansı - Ankara / 02 Mayıs 2012 Çarşamba

Foto: Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin Açılışıda Yeralan CL-415 Uçağına Cumhurbaşkanı Abdullah GülÜn isminin verilmesi dikkat çekti.

(2.05.2012)


 
  CONTINENTAL NEWS:

American Air Force News
African Air Force News
Asian Air Force News
European Air Force News
Middle Eastern AF News
Ocean Air Force News


• Vefa'lı gençlerin 'İnsansız Yangın Söndürme Aracı' Başarılı

(16.09.2021)
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen insansız hava araçları yarışmasına katılan Vefa Havacıl...>>

• Rusya’dan yeni ‘kıyamet günü uçağı’ Ilyushin IL-96-400M

(27.07.2021)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2 adet yeni “kıyamet günü uçağı” yaptırıyor. Ilyuşin 96-400M model uçak, Putin’in eski kıyamet gün...>>

• 'Milli gemi savar füzesi ATMACA ile uçak gemisi bile batırabiliriz'

(26.06.2019)
Gemiden ateşlenen füze 250 km menzile ulaşabiliyor. ROKETSAN’ın bir yetkilisi ATMACA’nın gücünü anlatırken, “Bununla uçak gemisi bile batırabiliriz. Y...>>

• İngiltere, F-35 savaş uçaklarını ilk kez Irak ve Suriye’de denedi

(25.06.2019)
İngiliz Kraliyet hava kuvvetleri filosuna yeni kattığı F-35B Lightning II uçaklarını ilk kez Suriye ve Irak'ta kullandığı açıkland...>>

• TSK'nın gücüne güç katan, A-400M 'Uçan kale' Türkiye'ye kazandıracak

(25.06.2019)
Türkiye, 5 ülke ile katılımcısı olduğu A400M Projesi kapsamında 8'inci uçağını teslim aldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik...>>

• Rus ordusu Orta Asya'dan gelebilecek tehlikelere karşı ani tatbikata başladı!

(25.06.2019)
Herkesi heyecanlandıran olay... Orta Asya'dan gelebilecek bir Savaşa hazırlık tatbikatı......>>

• Alman Hava Kuvvetleri’nin İki Eurofighter Jeti Havada Çarpıştı

(24.06.2019)
Almanya'nın Mecklenburg Vorpommern eyaletinde Alman Hava Kuvvetleri'ne ait iki Eurofighter düştü....>>

 



       info@xairforces.net
Webmaster: REFLX DESIGN - © 2011 xairforces / Aviation Society, XAIRFORCES.NET TÜRKÇE, DIFLEK.COM TARAFINDAN DESTEKLENMEKTEDİR.