OUR N E W   W E B   S I T E   "WORLD AIR FORCE NEWS"
 
  
 

WORLD AIR WAR HISTORY


 
  HOME > Turkish News >

Geciken “PKK Avcısı Awacs” tazminatı Boing’e tahakkuk ettirildi

Geciken “PKK Avcısı Awacs” tazminatı Boing’e tahakkuk ettirildi

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Boing firmasının teslim etmediği Awacs uçakları için gecikme tazminatı tahakkuk edildiğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Boeing firmasının teslim etmediği 4 adet Awacs uçağına ilişkin, “Sözleşme hüküm ve şartları uyarınca, teslimat tarihinden itibaren Boeing firmasının kusurlu olduğu döneme ilişkin gecikme tazminatı tahakkuk etmeye başlamıştır. Sözleşmede yer alan gecikme tazminatı ile ilgili yaptırımlar uygulanmaktadır” dedi.

Yılmaz, CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi’nin yazılı soru önergesini cevaplandırdı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın Havadan Erken İhbar ve Kontrol Sistemi ihtiyacının karşılanması amacıyla 4 adet Awacs uçağı ve Yer Destek Merkezi’nin tedarikine yönelik sözleşmenin, 23 Temmuz 2003’te yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yılmaz, şunları kaydetti: “Proje kapsamında Boeing firmasına, sözleşme ödeme planı uyarınca, firma tarafından gerçekleştirilen faaliyetler nispetinde ödeme yapılmıştır.

Sözleşme teslimat takvimi uyarınca Boeing firması tarafından teslimatların 2008 yılında tamamlanması planlanmıştır. Programda ortaya çıkan gecikmenin temel sebepleri, Boeing firmasının geliştirme faaliyetlerini tamamlayamaması ve bu süreçte ortaya çıkan çeşitli mücbir sebeplerdir.

Sözleşme hüküm ve şartları uyarınca, teslimat tarihinden itibaren Boeing firmasının kusurlu olduğu döneme ilişkin gecikme tazminatı tahakkuk etmeye başlamıştır. Sözleşmede yer alan gecikme tazminatı ile ilgili yaptırımlar uygulanmaktadır.”

PKK'nın korkulu rüyası olacaktı ama...

AWACS uçaklarından 4 adet almak için bundan on sene önce varılan anlaşmaya rağmen bir tanesi bile Türkiye'ye teslim edilmedi.

PKK'nın korkulu rüyası olacak diye lanse edilen AWACS adıyla bilinen "Havadan Erken İhbar ve Kontrol Sistemi" uçaklarından 4 adet almak için bundan on sene önce varılan anlaşmaya rağmen bir tanesinin bile Türkiye'ye teslim edilmediği Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi'nin soru önergesine verdiği yanıtla ortaya çıktı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 4 adet AWACS uçağı ve Yer Destek Merkezinin tedarikine yönelik sözleşmenin 23 Temmuz 2003 tarihinde yürürlüğe girdiğini, programda ortaya çıkan gecikmenin temel sebeplerinin, Boeing Firmasının geliştirme faaliyetlerini tamamlayamaması ve bu süreçte ortaya çıkan çeşitli mücbir sebepler olduğunu söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, “Türkiye’nin savunma ihtiyacını karşılamak için ABD’nin BOEING firmasından alınmasına karar verilen 4 adet AWACS uçağı hangi tarihte sipariş edilmiştir? Yapılması söz konusu satın alma işlemi nedeniyle ilgili firmaya hangi tarihte kaç ABD doları ödenmiştir? Bu uçakların teslimi gecikmiş ise sebebi nedir?” sorularını yöneltti.

SÖZLEŞME 2003 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Soru önergesini yanıtlayan Milli Savunma Bakanı, Hava Kuvvetleri Komutanlığının Havadan Erken İhbar ve Kontrol Sistemi ihtiyacının karşılanması amacıyla 4 adet AWACS uçağı ve Yer Destek Merkezinin tedarikine yönelik sözleşmenin 23 Temmuz 2003 tarihinde yürürlüğe girdiğini söyledi.

Proje kapsamında Boeing Firmasına, sözleşme ödeme planı uyarınca, Firma tarafından gerçekleştirilen faaliyetler nispetinde ödeme yapıldığını belirten Milli Savunma Bakanı, Sözleşme Teslimat Takvimi uyarınca Boeing Firması tarafından teslimatların 2008 yılında tamamlanmasının planlandığını ifade etti.

Milli Savunma Bakanı, programda ortaya çıkan gecikmenin temel sebeplerinin, Boeing Firmasının geliştirme faaliyetlerini tamamlayamaması ve bu süreçte ortaya çıkan çeşitli mücbir sebepler olduğunu belirterek, “Sözleşme hüküm ve şartları uyarınca, teslimat tarihinden itibaren Boeing Firmasının kusurlu olduğu döneme ilişkin gecikme tazminatı tahakkuk etmeye başlamıştır. Sözleşmede yer alan gecikme tazminatı ile ilgili yaptırımlar uygulanmaktadır” dedi.


Kaynak: Milliyet Gazetesi - ANKARA - 17 Nisan 2013

Fotoğraf: Türk Hava Kuvvetlerine teslim edilecek 4 adet Boeing 737 AEW&C Peace Eagle (Barış Kartalı) AWACS Uçakları (Photo by TAI)


(17.04.2013)


 
  CONTINENTAL NEWS:

American Air Force News
African Air Force News
Asian Air Force News
European Air Force News
Middle Eastern AF News
Ocean Air Force News


• Vefa'lı gençlerin 'İnsansız Yangın Söndürme Aracı' Başarılı

(16.09.2021)
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen insansız hava araçları yarışmasına katılan Vefa Havacıl...>>

• Rusya’dan yeni ‘kıyamet günü uçağı’ Ilyushin IL-96-400M

(27.07.2021)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2 adet yeni “kıyamet günü uçağı” yaptırıyor. Ilyuşin 96-400M model uçak, Putin’in eski kıyamet gün...>>

• 'Milli gemi savar füzesi ATMACA ile uçak gemisi bile batırabiliriz'

(26.06.2019)
Gemiden ateşlenen füze 250 km menzile ulaşabiliyor. ROKETSAN’ın bir yetkilisi ATMACA’nın gücünü anlatırken, “Bununla uçak gemisi bile batırabiliriz. Y...>>

• İngiltere, F-35 savaş uçaklarını ilk kez Irak ve Suriye’de denedi

(25.06.2019)
İngiliz Kraliyet hava kuvvetleri filosuna yeni kattığı F-35B Lightning II uçaklarını ilk kez Suriye ve Irak'ta kullandığı açıkland...>>

• TSK'nın gücüne güç katan, A-400M 'Uçan kale' Türkiye'ye kazandıracak

(25.06.2019)
Türkiye, 5 ülke ile katılımcısı olduğu A400M Projesi kapsamında 8'inci uçağını teslim aldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik...>>

• Rus ordusu Orta Asya'dan gelebilecek tehlikelere karşı ani tatbikata başladı!

(25.06.2019)
Herkesi heyecanlandıran olay... Orta Asya'dan gelebilecek bir Savaşa hazırlık tatbikatı......>>

• Alman Hava Kuvvetleri’nin İki Eurofighter Jeti Havada Çarpıştı

(24.06.2019)
Almanya'nın Mecklenburg Vorpommern eyaletinde Alman Hava Kuvvetleri'ne ait iki Eurofighter düştü....>>

 



       info@xairforces.net
Webmaster: REFLX DESIGN - © 2011 xairforces / Aviation Society, XAIRFORCES.NET TÜRKÇE, DIFLEK.COM TARAFINDAN DESTEKLENMEKTEDİR.