WORLD AIR WAR HISTORY


 
  Turkey   Turkish Air Force • Türk Hava Kuvvetleri
Republic of Turkey (Türkiye Cumhuriyeti)

Turkish Air Force  •   •   •   •   •   •   • 
AF NEWS  •  AF HISTORY

Yunan Hava Kuvvetlerinin Stratejik Hedefi, Atatürk Barajı

Yunan Hava Kuvvetlerinin Stratejik Hedefi, Atatürk Barajı

Bir Yunan dergisi, ilk sıcak temasta Yunan Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının GAP projesi ve Atatürk Barajı'na Cruise füzleriyle saldıracağını iddia etti.

Yunanistan’da aylık olarak yayımlanan “STRATİGİKİ” dergisinin Aralık ayı sayısında yer alan konuların başında Yunan Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının hedefinde “Atatürk Barajı”nın olduğu ifade ediliyor.

Olası bir Türk-Yunan savaşında hava saldırılarının ikinci basamağındaki uygulama kelimenin özüyle “engellemek” olduğu belirtiliyor.

Yunan savaş uçakları tarafından olası iki ülke arasındaki sıcak temasta, bu saldırılarda Cruise SCALP-EG roketlerinin ilk hedefinin komşu ülkenin enerji kalbi olan GAP projesi ve Atatürk Barajı olduğunu yazıyor.


Geniş bir şekilde en ince detayıyla analiz edilen konunun sertliği, Mirage 2000-5Mk2 savaş uçaklarından atılacak olan roketlerin projeye vereceği tahribata Türk Hava Kuvvetleri’nin olası karşılık vermesi durumunda bir eşitliğin söz konusu olmadığı çünkü Yunanistan’da bu hedeflerin karşılığının bulunmadığı ifade ediliyor.

Dergide ele alınan konuda, komşu ülkenin (Türkiye) Cruise SCALP-EG roketlerine karşı savunma mekanizması olmadığı ve bu mekanizmanın oluşturulması için yüzlerce milyon euro harcanması gerektiğini ve bunun da sonuç verip vermeyeceğinin de belli olmadığı ifade ediliyor.

Yunan Hava Kuvvetleri için yıllar önce teslim edilen toplam 34 adet SCALP-EG tipi seyir füzeleri geçtiğimiz günlerde askeri açıdan da operasyonel özellik kazandı.

Bazı basın yayın organlarında söz konusu gelişme maalesef hatalı ve eksik algılanmış ve bu gelişmenin haberi kısmen:

“Yunanistan Fransa’ya sipariş ettiği Scalp füzelerini 2009'da teslim aldı”

şeklinde lanse edilmiş olsa da, söz konusu güncel gelişme, SCALP-EG seyir füzelerinin Yunan Mirage 2000-5 Mk.II jetleri için sertifiye edilerek operasyonel özellik kazanmış olmasıyla bağlantılıdır ve önem arz eden, stratejik dengeler açısından üzerinde durulması gereken son derece hassas bir mevzudur.

SCALP-EG, savaş uçakları tarafından öncelikli olarak stratejik değerdeki sabit yer hedeflerine fırlatılan hassas güdüm kontrollü bir füze olup, gerek etkili uzun menzili, gerekse de yüksek tahrip gücüne sahip harp başlığından dolayı, klasik bir hava-satıh füzesi değil, stratejik değerde bir seyir (cruise) füzesidir.

Yunanistan’ın SCALP-EG tipi seyir füzelerini tedarik planı yeni bir gelişme değildir ve 10 yıla yakın bir geçmişi vardır
. Yunanistan Ağustos 2000 tarihinde ihtiyaç miktarını bir ön kontrat ile 56 sistem olarak açıklamış, fakat Ocak 2004 tarihinde kesin sipariş aşamasında bu rakam ekonomik sebeplerden dolayı 34′e indirilerek revize edilmiştir.

Nitekim Yunanistan ile Fransa arasında, Yunan Hava Kuvvetleri için 15 adet son model Mirage 2000-5 Mk.II jetleri yanında, 200 adet MICA tipi orta menzil hava-hava füzeleri ve nihayet 34 adet SCALP-EG seyir füzelerinin tedariğine yönelik anlaşma kesin karara baglandıktan sonra tüm sistemler teslim edilmişlerdir.

Bazı amatör Yunan kaynaklarında, Yunan Hava Kuvvetleri için sipariş edilen 90 ila 93 sistemin teslim edildiği de şiddetle iddia edilmektedir. Bu bilginin ciddi askeri/savunma sanayii kaynakları ve üreticiler nezdinde gerçeklerle bağdaşmadığı anlaşılmış olup, bu ütopik rakamların kuvvetle muhtemel Yunan milliyetçiliği motifli abartılardan kaynaklandığı aşikardır.

Dolayısıyla kısmen ciddi bile olmak üzere, bazı uluslararası kaynaklarda da telaffuz edilen 90 veya üzeri SCALP-EG füze rakamları gerçeği yansıtmamaktadır ve Yunan Hava Kuvvetleri’ne teslim edilen, teyiti mümkün toplam füze sayısı 34 adetle sabittir.

10 adedi Mirage 2000-5EG Mk.II ve 5 adedi de Mirage 2000-5EB Mk.II konfigürasyonlu yeni üretim uçaklar olmak üzere, toplam 15 adet yeni üretim Mirage 2000-5 Mk.II jet pilotlarının SCALP-EG eğitimleri, geçtiğimiz Ağustos ayının ortasında Yunan Hava Kuvvetleri (EPA) bünyesinde tamamlanmıştı.

Ayrıca Yunanistan’ın eski klasik Mirage 2000EGM uçaklarını modernize ederek aynı seviyeye getirmesiyle (Mirage 2000-5EG Mk.II), SCALP-EG seyir füze kabiliyetli Mirage 2000-5 Mk.II konfigürasyonundaki modern jet miktarı 25′e yükselmişti.

Sızan bilgilere göre, geçtiğimiz günlerde, 7 Eylül 2009 tarihinden itibaren, geçmişte teslim edilen bu SCALP-EG füzelerinin “SEG52″ yazılım entegrasyon ve sertifikasyonları da tamamlandı ve şu an itibariyle, Yunan Hava Kuvvetleri (EPA) yeni (15) ve modernize (10) toplam 25 adet modern Mirage 2000-5 Mk.II uçakları ile, çok uzak menzillerden yer hedeflerine hitaben taarruz kabiliyetini kazanmış oldu.

Adı geçen Mirage 2000-5 Mk.II uçakları ve seyir füzeleri artık Tanagra Hava Üssü’ndeki 331 ‘Theseus’ filosunda aktif görev kapsamında hizmettedir.

Yine söz konusu Yunan seyir füzelerinin menzili bir çok kaynakta da dile getirildiği gibi 250+ km olarak geçsede, reel menzil, füzenin yüksek uçuş irtifasıdan ateşlenmesi ve meteoroloji şartları.. gibi faktörlerle de bağlantılı olarak pratikte 350+ km’ye kadar artabilmektedir.

SCALP-EG tipi seyir füzelerinin 25 adet (15+10) Mirage 2000-5 Mk.II av-bombardıman maksatlı jet uçakları üzerindeki sertikasyonla, şu an itibariyle Yunan Hava Kuvvetleri (EPA) bu jetlerle Türk hava sahanlığına yaklaşmadan, başta Marmara-, Ege- ve Batı Akdeniz Bölgeleri olmak üzere, K.K.T.C.’ye de rahatlıkla erişebilme imkanını elde etmiş bulunmaktadır.


SCALP-EG füzeleri sayesinde Yunanistan’ın maksimum 350+ km gibi bir menzilden yer hedeflerini imha etme kabiliyeti kazanması, Ege’deki Türk-Yunan askeri dengesi açısından göz ardı edilmemesi gereken stratejik bir husustur.

Seyir füze teknolojisinin yayılmasının önlenmesi anlaşmasına imza atan ülkelerden Fransa ve İngiltere, Yunanistan’a satılan SCALP-EG füzelerinin bu anlaşma çerçevesinde menzilinin maksimum 350+ km civarında olacağını belirtseler de, bu füzelerin teorik olarak gerektiğinde 600+ km gibi bir menzil potansiyelnin olduğu, uzman çevreler tarafından sürekli doğrulanarak vurgulanan ayrı ciddi bir husustur.

Türkiye’nin, Yunanistan’ın SCALP-EG seyir füzesi kullanma kabiliyetine ilişkin aldığı aktif önlemlerinin yeterli olduğunu söylemek, sonuç itibariyle ne yazık ki mümkün değildir.
Türkiye’nin stratejik güvenliği, caydırıcılığı ve herşeyden önce prestiji açısından, bu stratejik konunun üzerinde durulması ve kamuoyunda irdelenmesi son derece önemli ve gereklidir.

SCALP-EG gelişmeşi ile ilgili bazı kayda değer genel ve teknik bilgiler, aşağıda sıralanmış olup, ayrıca Yunan Hava Kuvvetleri envanterinde öteden beri mevcut olan SCALP-EG füze resimlerinin yer aldığı bölümde de bazı tamamlayıcı bilgiler dile getirilmiştir.


SCALP-EG seyir füzesi hakkında tarihi ve teknik bilgiler:

    SCALP-EG seyir füzesi uluslararası spesifik literatürde STORM SHADOW adı altında daha çok tanınmaktadır.

    STORM SHADOW füzesinin orijinal üreticisi, Fransız Matra ile İngiliz BAE Dynamics firmaları tarafından oluşturulan MBDA Avrupa konsorsiyumudur.

    SCALP-EG, füzenin Fransız açılmının kısaltmasıdır (Systeme de Croisiere conventional Autonome a Longue Portee de recision – Emploi General).

    Gecmişi 80′li yılların başına kadar uzanan gelişim sürecinde, 1983 yılında APACHE tipi parça tesirli mühimmat sistemininin geliştirilmesine yönelik Alman-Fransız projesinden 1988 yılında Almanya çekilince, Fransa yoluna önce yalnız devam etmek zorunda kalmıştır.

     APACHE füzesinin bir kaç versiyonunun geliştirilmesini takiben, Fransız Matra firması İngiliz British Aerospace ile birleşince 600 km menzilli bir seyir füzesinin İngiliz (1997) ve Fransız (1998) muharip hava unsurlarının ihtiyaçlarına yönelik geliştirilmesine karar verildi.

    SCALP-EG ile STORM SHADOW prensipte aynı seyir füzeleridir. STORM SHADOW konfigürasyonunun SCALP-EG sistemine göre küçük çaplı farkı, bazı komponent ve alt sistemlerinin İngiliz ihtiyaçlarına yönelik optimize edilmiş olmasıdır.

     SCALP-EG, bir defa ateşlendikten sonra radar sistemleriyle tespit, teşhis, takip ve tahribi çok zor, hatta günümüzdeki yerleşmiş mevcut hava savunma sistemleri ile imkansıza yakın bir seyir füzesidir ve ateşlendikten sonra pike yaparak veya çok alçak irtifaya inerek bu irtifadan ilerlemesinden ve kismen konstrüksiyon dizaynından dolayı, sinsi/hayalet anlamına gelen “stealth” özellikli oldugu iddia edilmektedir.

    Bir adet turbo-jet motoru ile subsonik, dolayısıyla ses altı hızında, 0,8+ Mach süratle hedefine alçak irtifadan yönelen bu at-unut prensibine uygun seyir füzesinin güdüm kontrol sistemi, ataletsel seyrüsefer (INS), uydu navigasyon (GPS), yüzey tarayıcı (TERPROM) ve son terminal fazı için gelişmiş pasif kızılötesi alıcı (IIR) tabanlıdır.

    Füze yüzey tarama sistemi (TERPROM) yardımıyla alçak irtifadan yaklaşık 1000 km/h süratle hedefine yönelerek, yaklaşma fazında füzenin son derece gelişmiş pasif kızılötesi (IIR) alıcısı devreye girer.

Öncelikli olarak stratejik ve/veya zırhlı sabit yer hedeflerine karşı kullanılan bu füze, gerektiğinde uzaktan radyo dalgaları ile eşzamanlı olarak yeniden programlanarak son anda başka hedeflere de yönlendirilebilmektedir.

    STORM SHADOW/SCALP-EG füzesinin tahrip gücü yüksek harp başlığı da oldukça etkilidir, zira iki konvansiyonel patlayıcı ünitesinden oluşan BROACH prensipli (Bomb Royal Ordnance Augmented CHarge) katmerli bir harp başlığına sahiptir.

Füze hedefine ulaştıktan sonra, hedefle fiziki temas sonrası kademeli olarak önce birinci harp başlığı devreye girerek varsa hedefin zırhını delmekte ve sonrasında örneğin sığınak gibi hedeflerin derinliklerinde ana harp başlığı infilak etmektedir.

    Bu sayede zırhlı ve/veya sığınak tipi hedefler etkili bir şekilde imha edilebilmektedir.
Füzede ayrıca ihtiyaca göre parça tesirli harp başlığı da kullanılabilmektedir.

    Hassas güdümlü bu füzenin hedefini saşırma payı (CEP) yaklaşık 1 metredir ki füzenin harp başlığının yarım tona yakın olduğu ve 350 km kadar uzaklıktan atılabildiği göz önünde bulundurulursa pratikteki tehditin boyutu gözler önünde biraz daha somutlaşacaktır.

   STORM SHADOW reel savaş şartlarında ateş imtihanını da vermiştir.

Nitekim 2003 yılında İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF)’ne ait Tornado GR.4 tipi taarruz uçakları tarafından 27 adet STORM SHADOW seyir füzesi, Irak ‘ta çeşitli sabit yer hedeflerine yönelik ateşlenmiş ve İngiliz kaynaklarına göre tüm hedefler başarıyla imha edilmiştir.


Teknik özellikler:

    Ebat: 5,10 metre uzunluk; 98 cm çap; yaklaşık 3 metre genişlik (kanatçıklarla birlikte)

    Uçuş sürati: 0,8+ Mach (yaklaşık 1000 km/h)

    Motor: Microturbo TRI 60-30 tipi turbo-jet

    Maksimum menzil: 350 km+ (600+ km potansiyel)

    Harp başlığı: 450 kg ağırlığında çift üniteli katmerli delici/imha edici BROACH tipi konvansiyonel mühimmat

    Güdüm kontrol sistemi: Ataletsel seyrüsefer (INS), uydu navigasyon (GPS), yüzey tarayıcı sistemi (TERPROM) ve terminal fazında gelişmiş pasif kızılötesi alıcı (IIR)

   Muharebe ağırlığı:1,3 ton


Kullanıcı ülkeler ve sertifiye edilen uçaklar:

İngiltere
(Tornado GR4, AV-8B Harrier II GR7/GR9 ve Eurofighter/Typhoon)
Fransa (Mirage 2000D, Mirage 2000-5 Mk.II, Rafale)
İtalya (Tornado IDS, Eurofighter/Typhoon)
Yunanistan (Mirage 2000-5 Mk.II)
Birleşik Arap Emirlikleri (Mirage 2000-5 Mk.II ve gelecekte alınması muhtemel Rafale uçakları için BLACK SHAHEEN tipi STORM SHADOW türevi)

Söz konusu mühimmatın yakın gelecekte F-35 Lighting II için (harici mühimmat) sertifikasyonu da planlanmıştır.


Kaynak : www.birlikgazetesi.net - 10 Aralık 2011 / savunmasanayi.net Yayın Danışmanı ve Kurul Başkanı Özge Kılınç (www.savunmasanayi.net)

Fotoğraf:
Yunan askeri personeli tarafından 311. ‘Theseus’ Filosu’nun Mirage 2000-5 Mk.II hangarında çekilen Yunan Hava Kuvvetleri (EPA)’ne ait SCALP-EG Cruise Füzesi  (www.savunmasanayi.net)

Not: SCALP-EG seyir füzeleri ve 25 adet Mirage 2000-5 Mk.II jetlerinin 331 “Theseus” Filosu bünyesinde konuşlandırıldığı Tanagra Havaalanı Atina’nın 45 km kuzeyinde Atina-Selanik Karayolu (E75) üzerinde bulunan bir üs olup, Yunan Hava Kuvvetleri (EPA)’nin yoğun olarak kullandığı askeri havacılık üsleriden biridir.


(10.12.2011)


 
EMPTY
EMPTY
Turkey AF
Scheme
EMPTY
 

 
  CONTINENTAL NEWS:

American Air Force News
African Air Force News
Asian Air Force News
European Air Force News
Middle Eastern AF News
Ocean Air Force News


• Turkey-Slovakia Close Air Support Cooperation

(13.10.2021)
NATO Advanced Air Controller Training Completed Successfully....>>

• 'Milli gemi savar füzesi ATMACA ile uçak gemisi bile batırabiliriz'

(26.06.2019)
Gemiden ateşlenen füze 250 km menzile ulaşabiliyor. ROKETSAN’ın bir yetkilisi ATMACA’nın gücünü anlatırken, “Bununla uçak gemisi bile batırabiliriz. Y...>>

• TSK'nın gücüne güç katan, A-400M 'Uçan kale' Türkiye'ye kazandıracak

(25.06.2019)
Türkiye, 5 ülke ile katılımcısı olduğu A400M Projesi kapsamında 8'inci uçağını teslim aldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik...>>

• TUSAŞ, Milli Muharip Uçağı (MMU) Paris Havacılık Fuarı'nda İlgi Odağı Oldu

(23.06.2019)
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ, Milli Muharip Uçağı’nın birebir/Mock-up modelini ilk kez Paris Havacılık Fuarı'nda sergiledi. Türk Ha...>>

• ABD, Türk Pilotların F-35 Eğitimini Askıya Alıyor

(9.06.2019)
ABD, ülkede F-35 savaş uçağı eğitimi alan Türk pilotlara yenilerin eklenmemesini kararlaştırdı....>>

• "Yorgun Savaşçı" Su-25’ler yapay zekayı ile "Süper Savaşçılara" dönüşüyor

(20.05.2019)
Ruslar eski model "yorgun savaşçı" eski Su-25’ler için geliştirdiği yapay zekayı (AI) hedefleme sistemi ile rakibi olan yüksek maliyetli yeni nesil Amerika...>>

 




       info@xairforces.net Webmaster: REFLX DESIGN - © 2011 xairforces / Aviation Society,