WORLD AIR WAR HISTORY


 
  Turkey   Turkish Air Force • Türk Hava Kuvvetleri
Republic of Turkey (Türkiye Cumhuriyeti)

Turkish Air Force  •   •   •   •   •   •   • 
AF NEWS  •  AF HISTORY

TUSAŞ, Milli Muharip Uçağı (MMU) Paris Havacılık Fuarı'nda İlgi Odağı Oldu

TUSAŞ, Milli Muharip Uçağı (MMU) Paris Havacılık Fuarı'nda İlgi Odağı Oldu

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ, Milli Muharip Uçağı’nın birebir/Mock-up modelini ilk kez Paris Havacılık Fuarı'nda sergiledi. Türk Hava Kuvvetleri'nin kullandığı çok amaçlı savaş uçağı F-16'ların yerini alması beklenen jetin ilk uçuşunun 2025 yılında gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Dünyanın en büyük havacılık ve uzay fuarlarından olan, 17'nci Uluslararası Paris Airshow, Fransa'nın Paris Le Bourget Havalimanı'nda 17-23 Haziran'da gerçekleşti ve Fuarda'da Türkiye için tarihi bir gelişme yaşandı.

Bu yıl 53. düzenlenen dünyanın en büyük havacılık ve uzay fuarlarından olan Paris Havacılık Fuarı'nda, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ'nin (TUSAŞ) ana yüklenicisi olduğu ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yürütülen Milli Muharip Uçağı' (MMU) Projesi'nin birebir modeli yer aldı.


(Photo by sozcu.com.tr)

İlk defa Paris'te görücüye çkan MMU Projesi ile Türkiye, böylece, yeni nesil uçak kategorisinde önemli bir yeri bulunan 5'inci nesil muharip uçağını, ABD, Rusya, Çin'den sonra üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip olduğunu bir kez daha gösterdi. TUSAŞ'ın projede ana hedefleri doğrultusunda muharip uçak tasarımı, üretimi, sertifikasyonu çalışmalarıyla tüm yerli ve milli imkanlar devreye sokuldu.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, AA muhabirine, "Milli Muharip Uçağı'nı ilk kez Paris’te tanıttık. Bu Avrupa'nın en iyi savaş uçağı olacak." dedi. Uçağın ilk uçuşunun 2025'te gerçekleşeceğini ifade eden Kotil, bu uçağın beşinci nesil ve F-35 ayarında bir uçak olduğunu belirtti. Ayrıca Temel Kotil, "Milli Muharip Uçağı’nı ilk kez Paris’te tanıttık. Bu Avrupa'nın en iyi savaş uçağı olacak" ifadelerini kullandı.

Milli Muharip Uçak projesinin tanıtıldığı açılış etkinliğine havacılık sektörünün temsilcileri ve basın mensupları büyük ilgi gösterdi.

mmu tr
(Photo by TAI)

MMU Projesi ile Havacılık Endüstrisinde Beklenti büyük

MMU Projesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030'lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkarılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkan ve kabiliyetlerle tasarlanan modern uçaklar üretilecek.

Projeyle yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu benzeri teknoloji alanlarındaki çalışmalar sonucu Türkiye'nin 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yer alması hedefleniyor.

MMU Projesi'nde ilk etapta 6 geliştirme hava aracı üretilecek. Daha sonra eklenecek yeni araçlarla uçak seri üretime hazırlanacak. Seri üretim aşamasına kadar 400 adetlik uçak siparişine ulaşılması öngörülüyor.

Proje ortağı olmak isteyen ülkelerle de çeşitli düzeylerde görüşmeler yürütülüyor. Söz konusu ülkeler aynı zamanda uçağın potansiyel alıcıları olarak değerlendiriliyor.


(Photo by sozcu.com.tr)

MMU Projesi için özgün tasarımı olan motoru geliştiriliyor

MMU Uçak için TR Motor tarafından özgün motor geliştirilecek. Bu süreç devam ederken geliştirilen araçlarda bir ara motor kullanılacak.

Radar, elektrooptik ve bütünleşik işlemci alanlarında ise ASELSAN ve TÜBİTAK çalışmalar yürütüyor.

Projede görev alacak tedarikçilerle ihracat kısıtlamasına tabi olmayacak şekilde uzun vadeli iş birlikleri hayata geçirilecek.

Milli savaş uçağı dünya sahnesine böyle çıkacak
(Photo by TAI)

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Hakkında

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye’nin teknoloji merkezi konumunda olup; havacılık, uzay ve savunma sanayiinde küresel oyuncular arasında yer almaktadır.


(Photo by sozcu.com.tr)

Kaynak: Paris'den XairForces Editörü Orhan Milli ve Anadolu Ajansı ( AA) - 23 Haziran 2019

Fotoğraf: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), ‘Milli Muharip Uçağı’nın (MMU) Mock-up’ı Paris Havacılık Fuarı'nda.. (Photo by © AA / Mustafa Yalçın)

Orhan Milli (Fransa / Türkiye XairForces Editorü)
AVRUPA GÜNDEMİ / BİLİM VE TEKNOLOJİ HABERLERİ
xairforces@yandex.com





(23.06.2019)


 
EMPTY
EMPTY
Turkey AF
Scheme
EMPTY
 

 
  CONTINENTAL NEWS:

American Air Force News
African Air Force News
Asian Air Force News
European Air Force News
Middle Eastern AF News
Ocean Air Force News


• Turkey-Slovakia Close Air Support Cooperation

(13.10.2021)
NATO Advanced Air Controller Training Completed Successfully....>>

• 'Milli gemi savar füzesi ATMACA ile uçak gemisi bile batırabiliriz'

(26.06.2019)
Gemiden ateşlenen füze 250 km menzile ulaşabiliyor. ROKETSAN’ın bir yetkilisi ATMACA’nın gücünü anlatırken, “Bununla uçak gemisi bile batırabiliriz. Y...>>

• TSK'nın gücüne güç katan, A-400M 'Uçan kale' Türkiye'ye kazandıracak

(25.06.2019)
Türkiye, 5 ülke ile katılımcısı olduğu A400M Projesi kapsamında 8'inci uçağını teslim aldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik...>>

• TUSAŞ, Milli Muharip Uçağı (MMU) Paris Havacılık Fuarı'nda İlgi Odağı Oldu

(23.06.2019)
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ, Milli Muharip Uçağı’nın birebir/Mock-up modelini ilk kez Paris Havacılık Fuarı'nda sergiledi. Türk Ha...>>

• ABD, Türk Pilotların F-35 Eğitimini Askıya Alıyor

(9.06.2019)
ABD, ülkede F-35 savaş uçağı eğitimi alan Türk pilotlara yenilerin eklenmemesini kararlaştırdı....>>

• "Yorgun Savaşçı" Su-25’ler yapay zekayı ile "Süper Savaşçılara" dönüşüyor

(20.05.2019)
Ruslar eski model "yorgun savaşçı" eski Su-25’ler için geliştirdiği yapay zekayı (AI) hedefleme sistemi ile rakibi olan yüksek maliyetli yeni nesil Amerika...>>

 




       info@xairforces.net Webmaster: REFLX DESIGN - © 2011 xairforces / Aviation Society,