OUR N E W   W E B   S I T E   "WORLD AIR FORCE NEWS"
 
  
 

WORLD AIR WAR HISTORY


 
  HOME > Turkish News >

'Milli gemi savar füzesi ATMACA ile uçak gemisi bile batırabiliriz'

'Milli gemi savar füzesi ATMACA ile uçak gemisi bile batırabiliriz'

Gemiden ateşlenen füze 250 km menzile ulaşabiliyor. ROKETSAN’ın bir yetkilisi ATMACA’nın gücünü anlatırken, “Bununla uçak gemisi bile batırabiliriz. Yeter ki hassas noktasından vurabilelim” dedi.

Başlıktaki ifade, Türkiye’nin ilk deniz füzesi ATMACA’yı geliştiren ROKETSAN’ın üst düzey bir yetkilisine ait.

Yapımına 2009 yılında başlanan ve yaklaşık 10 yıllık bir çalışmanın sonunda geçtiğimiz kasım ayında ilk test görüntüleri yayınlanan milli gemisavar füzesi ATMACA, İstanbul’daki IDEF’in en dikkat çeken ürünleri arasında yeraldı.

RF arayıcı başlığını ASELSAN’ın, atış kontrol sistemini ArMerKom’un, data-link donanımını ise METEKSAN’ın yaptığı bu dikkat çekici füze, Türkiye’nin Akdeniz ve Ege’deki gücünü daha da pekiştirdi.

200 kilogramın üzerinde harp başlığına sahip yaklaşık 800 kiloluk ATMACA, su üzerindeki hedefleri yok etmek üzere gemiden ateşlenerek 250 kilometre menzile ulaşabiliyor.

Görüşlerine başvurduğumuz ROKETSAN yetkilisi, suya çok yakın irtifada ve istendiğinde zikzak çizerek ilerleyen bu füzenin, gemilere hem doğrusal hem de düşey biçimde saldırabildiğini kaydetti.

Buna göre ATMACA, tıpkı TÜBİTAK-SAGE üretimi seyir füzesi SOM’da olduğu gibi, hedefe yaklaştığı zaman daha yüksek bir irtifaya çıkarak hedef gemiye ‘tepeden’ dalış yapıyor.

Bir savaş durumunda düşman gemileri hem ATMACA ile denizden hem de uçaktan atılan SOM’larla havadan vurulacak.

'DURDURMAK ÇOK ZOR'

6 metre uzunluğundaki ATMACA, aynı yetkiliye göre, muadillerinin de çok önünde bir füze.

“ATMACA, ABD yapımı Harpoon’lardan daha etkili. Bununla bir uçak gemisi bile batırabiliriz.

Yeter ki hassas noktasından vurabilelim” diyen deneyimli isim, aynı hedefe birkaç ATMACA’nın aynı anda gönderilmesi halinde bu saldırıyı durdurabilmenin düşman açısından neredeyse imkansız olduğunu bildirdi.

Seyir halindeyken hedef güncellemeye izin veren, yani bir düşman gemisine doğru fırlatıldıktan sonra görev iptali yapılıp başka bir gemiye yönlendirilebilen ATMACA, elektronik karıştırmaya karşı da yüksek düzeyde korumalı.

Bütün gemilerin tek ekrandan yönetilebildiği HAVELSAN imzalı GENESİS-Avent sistemini kullanan korvet ve fırkateynlere konulacak ATMACA, denizlerde Türkiye düşmanlarının bir numaralı kabusu olacak.

ROKETSAN, bu füzenin karaya atılan versiyonu üzerinde de çalışmaya devam ediyor.

Seri üretim sözleşmesi imzalanan ve çok yakında envantere girmesi beklenen milli gemisavar füzesinde şimdilik Fransız TR40 motoru kullanılıyor.

Ancak Kale Grubu, TR40’ın muadili (belki de daha iyisi) KALE-3500 turbojet motorunu yakında seri üretime almaya hazırlanıyor.

Üretim gerçekleştiğinde hem SOM seyir füzeleri hem de ATMACA, yerli motorla uçacak.

ROKETSAN ATMACA HAKKINDA

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları kapsamında Roketsan Ana yükleniciliğinde, Aselsan ve ArMerKom işbirliğiyle geliştirilen Atmaca Gemisavar Füze Sistemi envanterde yer alan Harpoon Füze sisteminin yerini alacak. Roketsan ile 2009 yılında yapılan sözleşme sonrasında Projede, Aselsan RF arayıcı başlığı, ArMerKom ise atış kontrol sistemi ile operatör konsollarının geliştirilmesinde görev yapıyor.

HARPOON Blok II sistemi özelliklerine sahip olması, hatta geliştirilecek teknolojik sistemler neticesinde daha üstün özelliklerde olması beklenen ATMACA’nın menzilinin ise 120 mil (190+ km) olması planlanıyor. Atmaca, Türkiye’nin ilk deniz füzesi olma özelliğini de taşıyacak.

SOM füzesinde de kullanılan TR40 motorlarıyla güçlendirilen Atmaca füzesi ile ilk test atışlarını gerçekleştirildi. İleriki dönemlerde Milli üretim Kale 3500 turbojet motorunu kullanması planlanmaktadır.

Atmaca füzesi ilk olarak Havelsan tarafından geliştirilen GENESİS Savaş Yönetim Sistemi ile donatılan Milgem Sınıfı Korvetler ile Gabya Sınıfı firkateynlerde kullanılacak. Bunun yanında Harpoon füze sistemini kullanan diğer gemi ve denizaltılarında Atmaca füzesi ile donatılması hedefleniyor.

ATMACA füzesinin denizde asgari 190+km uzaklıktaki hedefleri vurabilecek. Bununla beraber ATMACA seyir halindeyken METEKSAN üretimi Data-link donanımı sayesinde uzaktan hedef güncellemesine de izin verecek. Atmaca’nın yalnızca gemiden gemiye değil, gemiden karaya da fırlatılabilecek şekilde geliştirilmesi planlanıyor.

ATMACA Füzesi savaş gemilerini ve diğer transport gemilerini vurmak için güdüm teknolojisini kullanacak ve donanmaya yeni bir saldırı sistemi kazandıracak.

2018’de tamamlanması planlanan ATMACA füzesinin çalışmalarda sona yaklaşıldı. Sistem tamamlanmasıyla beraber Milli savaş gemilerine entegre edilebilecek.

ATMACA FÜZESİ ÖZELLİKLERİ

Çapı: 350mm
Kanat Açıklığı: ~1.4m
Uzunluğu: ~6m
Ağırlığı: ~800 kg
Harp Başlığı: ~200 kg Sınıfı
Motor Tipi: TR40
Menzil: ~250 km Sınıfı
Güdüm Sistemi: INS/GPS+RA+DL
Arayıcı Başlığı: ? Bant Aktif RF
Sürati: Mach 0.8/0.85?
Üretici Firma: Roketsan, Türkiye

TARİHÇESİ: 


Satıhtan Satha Güdümlü Mermi (ATMACA) Tedariki Projesi Seri Üretim Sözleşmesi, 2 Kasım 2018 tarihinde SSB ve Roketsan arasında imzalandı.

Savunma Sanayii Başkanlığından (SSB) yapılan açıklamaya göre, Satıhtan Satha Güdümlü Mermi Tedariki (Atmaca) Projesi Seri Üretim Sözleşmesi, SSB ile ROKETSAN arasında Kasım 2018'de imzalandı.

SSB tesislerinde gerçekleştirilen imza törenine Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, Türk Silahlı Kuvvetleri, Roketsan ve Aselsan yetkilileri katılmıştı. Türkiye’nin ilk deniz füzesi olma özelliğiyle öne çıkan ATMACA’nın çalışmaları, Deniz Kuvvetlerinin MİLGEM platformlaATMACA’da Seri Üretime Geçildi. 

Türk Deniz Kuvvetleri'nin MİLGEM Platformu’na entegre edildi

Türkiye’nin ilk deniz füzesi olma özelliğiyle öne çıkan ATMACA’nın çalışmaları, Deniz Kuvvetlerinin MİLGEM platformlarında konuşlandırılacak gemiden gemiye seyir füzesi ihtiyacına yönelik başlatıldı. Seyir füzelerinin Roketsan, diğer ekipmanların ise Aselsan tarafından yerli imkânlarla geliştirildiği proje kapsamında üretilen sistemler, İ Sınıfı MİLGEM Platformu’na entegre edildi. 


Kaynak: Ajanslar - 26 Haziran 2019

Fotoğraf: Geçtiğimz ay İstanbul’da düzenlenen savunma fuarı IDEF 2019’un en çok ilgiyi üstünde toplayan silahı olan Milli gemi savar füzesi ATMACA oldu. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları kapsamında Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA Füzesi 250 km menzilli gemisavar füzesi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ve Deniz Hava Komutanlığı'nın milli silah sistemleri projeleri için üretilmektedir. Füze deniz hedefleri dışında denizden karaya hedefler için de kullanılabilecek.(Photo by XairForces)

Hüseyin Tüfekçi (İstanbul / Türkiye XairForces Editorü)
HAVACILIK ENDÜSTRİSİ / UZAY VE TEKNOLOJİLERİ HABERLERİ
xairphoto@gmail.com





(26.06.2019)


 
  CONTINENTAL NEWS:

American Air Force News
African Air Force News
Asian Air Force News
European Air Force News
Middle Eastern AF News
Ocean Air Force News


• Vefa'lı gençlerin 'İnsansız Yangın Söndürme Aracı' Başarılı

(16.09.2021)
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen insansız hava araçları yarışmasına katılan Vefa Havacıl...>>

• Rusya’dan yeni ‘kıyamet günü uçağı’ Ilyushin IL-96-400M

(27.07.2021)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2 adet yeni “kıyamet günü uçağı” yaptırıyor. Ilyuşin 96-400M model uçak, Putin’in eski kıyamet gün...>>

• 'Milli gemi savar füzesi ATMACA ile uçak gemisi bile batırabiliriz'

(26.06.2019)
Gemiden ateşlenen füze 250 km menzile ulaşabiliyor. ROKETSAN’ın bir yetkilisi ATMACA’nın gücünü anlatırken, “Bununla uçak gemisi bile batırabiliriz. Y...>>

• İngiltere, F-35 savaş uçaklarını ilk kez Irak ve Suriye’de denedi

(25.06.2019)
İngiliz Kraliyet hava kuvvetleri filosuna yeni kattığı F-35B Lightning II uçaklarını ilk kez Suriye ve Irak'ta kullandığı açıkland...>>

• TSK'nın gücüne güç katan, A-400M 'Uçan kale' Türkiye'ye kazandıracak

(25.06.2019)
Türkiye, 5 ülke ile katılımcısı olduğu A400M Projesi kapsamında 8'inci uçağını teslim aldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik...>>

• Rus ordusu Orta Asya'dan gelebilecek tehlikelere karşı ani tatbikata başladı!

(25.06.2019)
Herkesi heyecanlandıran olay... Orta Asya'dan gelebilecek bir Savaşa hazırlık tatbikatı......>>

• Alman Hava Kuvvetleri’nin İki Eurofighter Jeti Havada Çarpıştı

(24.06.2019)
Almanya'nın Mecklenburg Vorpommern eyaletinde Alman Hava Kuvvetleri'ne ait iki Eurofighter düştü....>>

 



       info@xairforces.net
Webmaster: REFLX DESIGN - © 2011 xairforces / Aviation Society, XAIRFORCES.NET TÜRKÇE, DIFLEK.COM TARAFINDAN DESTEKLENMEKTEDİR.