OUR N E W   W E B   S I T E   "WORLD AIR FORCE NEWS"
 
  
 

WORLD AIR WAR HISTORY


 
  HOME > Turkish News >

Rusya’dan yeni ‘kıyamet günü uçağı’ Ilyushin IL-96-400M

Rusya’dan yeni ‘kıyamet günü uçağı’ Ilyushin IL-96-400M

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2 adet yeni “kıyamet günü uçağı” yaptırıyor. Ilyuşin 96-400M model uçak, Putin’in eski kıyamet günü uçağı İl-80’nin yerini alacak. Bu özel donanımlı uçaklar, olası bir nükleer saldırıda Rusya Devlet Başkanı ve Devlet erkanını güvenli bir şekilde tahliye etmek için tasarlandı.


Rusya’da, nükleer savaş çıkması hâlinde birliklere komuta edecek yeni bir uçağın üretilmekte olduğu belirtildi. Birisi üretim aşamasında olan bu uçaklardan, nükleer savaş gibi karada büyük tahribat yaratacak durumlar için tasarlanmış olmaları nedeniyle ‘kıyamet günü uçağı’ olarak da söz ediliyor.

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, ülkenin havacılık sektörünün Il-80’inin yerini alacak yeni ‘kıyamet günü uçağı’ üzerinde çalışmalara başladığını belirtti. Bakan, “Rus havacılık sanayisi, bu türden uçaklar dahil tüm sınıflardan uçakları üretebiliyor” diye ekledi.

Medyada, Rusya’nın uçan komuta merkezleri sıkça ‘kıyamet günü uçakları’ şeklinde nitelendiriliyor, zira nükleer savaşın çıkması ve karadaki komuta merkezlerinin imha edilmesi durumunda bu uçaklara başvurulacak.
Uçaktan tüm silahlı kuvvetler yönetilebiliyor. Bu uçakların diğerlerinden farkı, içindeki insanları nükleer patlamanın etkilerinden korumak için kokpit dışında hiçbir yerinde camın bulunmaması.

Rusya’nın savunma sanayisinden bir kaynak RİA Novosti haber ajansına açıklamalarında, ülkenin hava ve uzay güçlerinin, hava komuta noktaları olarak kullanılacak 2 yeni İl-96-400m uçağının olacağını söyledi.

“Bu uçaklardan birisi birisi şu an üretim aşamasında” bilgisini veren kaynak, ileride üçüncü bir uçağın da üretilebileceğini kaydetti.

Ilyushin IL-96-400M

Sovyetler Birliği döneminde Ilyushin tasarım bürosunca tasarlanan Voronezh Uçak Fabrikası’nca üretilen IL-96 ilk uçuşunu 1988’de yapmıştı. İlk teslimatı 1992’nin sonunda Aeroflot’a gerçekleştirilen uçak dönemin ekonomik koşulları sebebiyle sadece 30 adet üretilmişti. Halen uçak 8-10 üyesi bulunan ailenin en büyük sorunu diğer Rus yolcu uçaklarında olduğu gibi ekonomik işletme giderlerine sahip olmaması.

1990’larda başlayan ekonomik değişim ile birlikte Rus sivil havacılığında önemli bir pazar elde eden Airbus ve Boeing’in sunduğu birçok özellikten uzak olan IL-96 ve diğer Sovyetler dönemi yolcu uçakları kısa sayılacak bir dönem içerisinde yerlerini Batılı muadillerine bıraktı.

2010’dan itibaren devlet desteğiyle yeniden ayağa kaldırılmaya çalışılan Rus sivil yolcu uçağı üretimi ilk aşamada Sukhoi Superjet 100 ile bölgesel pazarda yeniden hareketlendi. İlk uçuşunu 2017 içinde yapması planlanan MC-21 ise yine bu grubun önemli bir uçağı konumunda bulunuyor.

Sukhoi Superjet 100 üretiminde batılı şirketlerden destek alan Rusya bu kez daha az uluslararası alt sistemin kullanıldığı bir uçak planlıyor. Öncelikle teknolojik olarak uçağı geliştirmeyi planlayan tasarım ekibi, gürültü seviyesi, işletme maliyetleri, yolcu güvenliği ve konforu konusunda Batılı muadillerini yakalamak hatta geçmek istiyor. Batılı muadillerinde kilometrede yolcu başına 17 gram civarında olan yakıt sarfiyatı eski Sovyet uçaklarında yüzde 50 civarında daha yüksek. Yeniden geliştirilecek motor ve değiştirilecek tasarım ve üretim teknikleri ile bu tüketimin IL-96-400M için 16 gramın altına çekilmesi hedefleniyor.

Fotoğraf
: Rusya yeni ‘kıyamet günü uçağı Ilyushin IL-96-400M (Photo by Maarten Visser Moskou-Sheremet’evo – wikimedia)

Kaynak: © Sputnik – 27 Temmuz 2021
Osman Tüfekçi
(Türkiye XairForces Editorü) Web Sitee-mailFacebookTwitterLinkedin

UZAY VE HAVACILIK ENDÜSTRİSİ / SAVUNMA VE SİLAH SİSTEMLERİ / HAVA KUVVETLERİ VE ASKERİ HAVACILIK HABERLERİ / HAVACILIK TARİHİ / DÜNYA VE TÜRKİYE GÜNDEMİ / BİLİM VE TEKNOLOJİ / GÜVENLİK / RÖPORTAJLAR, VE ÖZEL DOSYALAR

Published by xairforces.com/turkce


(27.07.2021)


 
  CONTINENTAL NEWS:

American Air Force News
African Air Force News
Asian Air Force News
European Air Force News
Middle Eastern AF News
Ocean Air Force News


• Vefa'lı gençlerin 'İnsansız Yangın Söndürme Aracı' Başarılı

(16.09.2021)
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen insansız hava araçları yarışmasına katılan Vefa Havacıl...>>

• Rusya’dan yeni ‘kıyamet günü uçağı’ Ilyushin IL-96-400M

(27.07.2021)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2 adet yeni “kıyamet günü uçağı” yaptırıyor. Ilyuşin 96-400M model uçak, Putin’in eski kıyamet gün...>>

• 'Milli gemi savar füzesi ATMACA ile uçak gemisi bile batırabiliriz'

(26.06.2019)
Gemiden ateşlenen füze 250 km menzile ulaşabiliyor. ROKETSAN’ın bir yetkilisi ATMACA’nın gücünü anlatırken, “Bununla uçak gemisi bile batırabiliriz. Y...>>

• İngiltere, F-35 savaş uçaklarını ilk kez Irak ve Suriye’de denedi

(25.06.2019)
İngiliz Kraliyet hava kuvvetleri filosuna yeni kattığı F-35B Lightning II uçaklarını ilk kez Suriye ve Irak'ta kullandığı açıkland...>>

• TSK'nın gücüne güç katan, A-400M 'Uçan kale' Türkiye'ye kazandıracak

(25.06.2019)
Türkiye, 5 ülke ile katılımcısı olduğu A400M Projesi kapsamında 8'inci uçağını teslim aldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik...>>

• Rus ordusu Orta Asya'dan gelebilecek tehlikelere karşı ani tatbikata başladı!

(25.06.2019)
Herkesi heyecanlandıran olay... Orta Asya'dan gelebilecek bir Savaşa hazırlık tatbikatı......>>

• Alman Hava Kuvvetleri’nin İki Eurofighter Jeti Havada Çarpıştı

(24.06.2019)
Almanya'nın Mecklenburg Vorpommern eyaletinde Alman Hava Kuvvetleri'ne ait iki Eurofighter düştü....>>

 



       info@xairforces.net
Webmaster: REFLX DESIGN - © 2011 xairforces / Aviation Society, XAIRFORCES.NET TÜRKÇE, DIFLEK.COM TARAFINDAN DESTEKLENMEKTEDİR.