OUR N E W   W E B   S I T E   "WORLD AIR FORCE NEWS"
 
  
 

WORLD AIR WAR HISTORY


 
  HOME > Turkish News >

Türk Hava Kuvvetlerine 16 Milyar Dolara 100 adet F-35 Alınacak

Türk Hava Kuvvetlerine 16 Milyar Dolara 100 adet F-35 Alınacak

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’nin 100 adet Lockheed Martin F-35 Lightning II tipi savaş uçağı alacağını söyledi.

İlk iki F-35, 2015’te Türk Hava Kuvvetlerine Katılacak

İlk iki F-35 savaş uçağının 2015’te Türk Hava Kuvvetlerine teslim edileceğini kaydeden Yılmaz, F-35ler için toplam 16 milyar dolar ödeneceğini açıkladı.

ABD hükümeti, 2 bin 443 adet F-35 savaş uçağı üretmeyi planlıyor. Ancak Avrupalılar F-35 sayısını azaltıyor

Türkiye’nin ABD’den sipariş etmeye hazırlandığı F-35 savaş uçaklarına ilişkin sorularını yanıtlayan Yılmaz, F-35 alımında ilk kez net bilgiler verdi.

Meclis'te MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman’ın yazılı bir soru önergesini cevaplayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Amerikan hükümetinin tedarik etmeyi planladığı toplam 2 bin 443 adetlik F-35 savaş uçağı sayısında bir değişiklik olmadığına dikkat çekti. Ancak ekonomik kriz içindekii Avrupa ülkelerinin F-35 siparişlerini azalttığı biliniyor.

F-35 teknolojisini  geliştiren ülkeler arasında bulunan Türkiye, şimdiye kadar 315 milyon Amrikan Doları ödedi.


Türkiye'nin sınır komşularında savaş olasılığı her geçen gün artarken, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz,  F-35’lere savaş programı ve silah/mühimmat entegrasyonunun bağımsız olarak eklenebilmesi için ABD ile görüşmelerin belli bir aşamaya geldiğini kaydetti.

Yılmaz, F-35 projesinde Türkiye’nin, Konsept Gösterim Evresi, Sistem Geliştirme-Gösterim Evresi ve Üretim, Destek-Sürekli İyileştirme Evresi’ne katılmakta olduğunu belirtirken, bu üç evre için bugüne kadar toplam 315 milyon ABD doları ödeme yapıldığını söyledi. Bu evrelerdeki maliyet artışlarına dikkati çeken Yılmaz, “F-35 projesinde bulunan yukarıda tanımlı evrelere katılım taahhüdü maliyet artışlarını kapsamamaktadır. Uçak tedarik maliyetleri ise uçak siparişini müteakip ilgili tedarik sözleşmesi imzalandığında netlik kazanmaktadır” diye konuştu.

Türk hükümet, Amrikalılarla ‘Kodları görüşüyor’


Yılmaz, ABD’nin yazılım kaynak kodlarını Türkiye’ye vermeyeceği ve bağımsız silah/mühimmat entegrasyonunu engelleyeceği yönündeki iddialar için de şu yanıtı verdi:

“F-35 uçağının harekat ve idame işletmesinin Türkiye’de bağımsız olarak sağlanması amacıyla elektronik harp programlama ve yazılımsal olarak yeni silah/mühimmat entegrasyonunun bağımsız olarak gerçekleştirilebilmesi hususunda ABD ile görüşmeler devam etmektedir. Ancak bu çerçevede, programlama ve entegrasyonun bağımsız olarak gerçekleştirilebilmesi mümkün olacaktır.”

ABD’nin yazılım kodlarını vermediği uçaklarla ilgili Türkiye, kendi yazılımını geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca uçakların motor montajının Türkiye’de yapılması bekleniyor. ABD’de uçaklarla ilgili hazırlanan bazı raporlarda, projeye ilişkin eksikliklerin belirtilmesi ise dikkat çekmişti.


F-35 Lightning II Hakkında:

Türkçe:şimşek II Müşterek Saldırı Uçağı (Joint Strike Fighter) olarak tanımlanan F-35,  muhtemel savaşlardaki her görev için farklı uçak geliştirmenin masraflı olacağından dolayı tek bir uçağın çok amaçlı tüm görevleri yerine getirmesi için tasarlanan ve üstün teknoloji ile donatılan 5. nesil bir savaş uçağıdır.

Türk Hava Kuvvetlerin envanterindeki F-4 ve F-16’ların yerini alacak F-35’ler, radara yakalanmadığı için “hayalet uçak” olarak adlandırılıyor. Üretici ülkeler arasında ABD ile Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, İtalya, Danimarka, Norveç, Avustralya ve Kanada da yer alıyor. Türkiye, yazılım kodları verilmediği gerekçesiyle F-35’lerin siparişini bir süreliğine ertelemişti. Aynı gerekçeyle, İngiltere’nin de projeden çekilmesi gündeme gelmişti. Bazı ülkelerin uçaklarla ilgili alım sayısını azaltması maliyetlerde artış yaşanmasına neden olmuştu.

Şimşek II 2040'lı yıllarda dünyanın en önde gelen savaş uçağı olması için planlanmıştır.  Ayrıca havadan-havaya kabiliyeti olarak F-22'den sonra gelen tek uçak olarak da tasarlanmıştır. F-35 planlanırken olması gereken nitelikler ise şunlar olmuştur: Geçmişteki tüm avcılardan dört kat daha fazla etkili havadan havaya mücadele gücü, sekiz kat daha etkili karaya saldırı yeteneği, üç kat daha etkili stratejik keşif ve hava savunması ve en önemlisi geçmişte kalan uçaklardan daha uzun menzille bu görevleri en küçük radar izi ile yerine getirmesidir.


Kaynak: Osman Tüfekçi (XairForces Strateji editörü), 24 Şubat 2012 - XairForces Türkçe Haberler Bölümü (www.xairforces.net)

Fotoğraf: Turk Hava Kuvvetlerine ait model Prototip F-35-Simsek II İzmir'de Türk Hava Kuvvetlerinin kuruluşunun 100.Yılı etkinliklerinde sergilenmişti. (Photo by © xairforces.net 2012)


(24.02.2012)


 
  CONTINENTAL NEWS:

American Air Force News
African Air Force News
Asian Air Force News
European Air Force News
Middle Eastern AF News
Ocean Air Force News


• Vefa'lı gençlerin 'İnsansız Yangın Söndürme Aracı' Başarılı

(16.09.2021)
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen insansız hava araçları yarışmasına katılan Vefa Havacıl...>>

• Rusya’dan yeni ‘kıyamet günü uçağı’ Ilyushin IL-96-400M

(27.07.2021)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2 adet yeni “kıyamet günü uçağı” yaptırıyor. Ilyuşin 96-400M model uçak, Putin’in eski kıyamet gün...>>

• 'Milli gemi savar füzesi ATMACA ile uçak gemisi bile batırabiliriz'

(26.06.2019)
Gemiden ateşlenen füze 250 km menzile ulaşabiliyor. ROKETSAN’ın bir yetkilisi ATMACA’nın gücünü anlatırken, “Bununla uçak gemisi bile batırabiliriz. Y...>>

• İngiltere, F-35 savaş uçaklarını ilk kez Irak ve Suriye’de denedi

(25.06.2019)
İngiliz Kraliyet hava kuvvetleri filosuna yeni kattığı F-35B Lightning II uçaklarını ilk kez Suriye ve Irak'ta kullandığı açıkland...>>

• TSK'nın gücüne güç katan, A-400M 'Uçan kale' Türkiye'ye kazandıracak

(25.06.2019)
Türkiye, 5 ülke ile katılımcısı olduğu A400M Projesi kapsamında 8'inci uçağını teslim aldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik...>>

• Rus ordusu Orta Asya'dan gelebilecek tehlikelere karşı ani tatbikata başladı!

(25.06.2019)
Herkesi heyecanlandıran olay... Orta Asya'dan gelebilecek bir Savaşa hazırlık tatbikatı......>>

• Alman Hava Kuvvetleri’nin İki Eurofighter Jeti Havada Çarpıştı

(24.06.2019)
Almanya'nın Mecklenburg Vorpommern eyaletinde Alman Hava Kuvvetleri'ne ait iki Eurofighter düştü....>>

 



       info@xairforces.net
Webmaster: REFLX DESIGN - © 2011 xairforces / Aviation Society, XAIRFORCES.NET TÜRKÇE, DIFLEK.COM TARAFINDAN DESTEKLENMEKTEDİR.